Getroost worden in je eigen taal

Hoe fijn is het, als jouw huilende kindje na een valpartij op de speelplaats met een kapotte knie in zijn eigen taal getroost wordt. ‘Dan voelt het zich echt veilig en gezien’, zeggen Caroline de Vries en Elisa Roele van kinderopvangorganisatie TintelTuin.

Op haar locaties in Zaandam hanteert deze pact-partner het adagium ‘meertaligheid mag’. Deze gemeente is hiermee voorloper in Nederland. Manager pedagogische kwaliteit De Vries en communicatieadviseur Roele geloven in de aanpak. ‘Kinderen zijn meer op hun gemak en ontwikkelen zich sneller wanneer hun eigenheid wordt erkend. Als beheersing van de moedertaal ook in de thuissituatie voldoende wordt gestimuleerd, leert het kind ook het Nederlands sneller.’

De aanpak heeft een wetenschappelijke basis, zeggen de twee professionals. Zij gaven in de pactwijken regelmatig adviezen aan ouders over de juiste taalaanpak voor hun kind, die inmiddels door de wetenschap zijn achterhaald.’ De Vries: ‘We hebben inmiddels een gedeeld inzicht en dragen in de wijk nu dezelfde boodschap uit. We zijn afgestapt van de opvatting dat ouders altijd Nederlands met hun kinderen moeten praten, omdat het kind juist goed gedijt in de thuistaal.’ Om als rolmodel bij te kunnen dragen aan de ontwikkeling van hun kind is het wel belangrijk dat ook de ouders het Nederlands steeds beter gaan beheersen.

Voorlezen
Het risico op taalachterstand is het grootst als de woordenschat van ouders beperkt is. Zowel in het Nederlands als in de eigen taal. ‘Voorlezen in de eigen taal is prima. We adviseren ook dat ze al met hun kind kunnen spreken als het in de buik zit. Heel kleine kinderen spelen hardop en gebruiken hun thuistaal. Dat moet kunnen. Alles om te voorkomen dat kinderen met een grote achterstand binnenkomen’, zegt De Vries. ‘Gedwongen Nederlands moeten spreken kan zorgen dat ouders terughoudend worden in de taalontwikkeling van hun kind en dat is niet de bedoeling. Of de nieuwe aanpak zorgt voor slimmere, snelle leerlingen? Uit onderzoek blijkt van wel, meertalige kinderen hebben slimmere oplossingsstrategieën!